Το έργο μιας σχέσης ΙΙ

Το έργο μιας σχέσης 2

Το έργο μιας σχέσης…Συχνά χαλούν οι σχέσεις των ανθρώπων.Και δε μιλώ μόνο όταν μια σχέση έχει φτάσει στο χωρισμό,που είναι η υπέρτατη αποδοχή της αποτυχίας.Γιατί υπάρχουν και σχέσεις που αντέχουν στο χρόνο,όχι όμως πια ως κάτι το ουσιαστικό,αλλά ως ένα προπύργιο κοινωνικής επιταγής που είναι υποχρεωμένο να αντέξει.Κάτι τέτοιο οδηγεί σε βάθος χρόνου σε μια αίσθηση αδιεξόδου από τα μέλη που την αποτελούν. Ο ένας ανέχεται τον άλλον και οι δυο μαζί ανέχονται τη σχέση τους.Και στην πορεία το πεδίο του ενδιαφέροντος μετατίθεται. Δε βρίσκεται εκεί που θα έπρεπε να είναι.Η προσπάθεια και η ενέργεια καταναλώνονται σε ανούσιους στόχους,χωρίς κάτι τέτοιο να γίνεται αντιληπτό.Η προσπάθεια πια δε γίνεται για να υπάρχει

ουσιαστική ψυχική προσέγγιση,αλλά για να μη γίνεται αντιληπτή η ψυχική απόσταση. Οι δυο άνθρωποι συνυπάρχουν σε ένα σύστημα, και οι γέφυρες επικοινωνίας-οι ουσιαστικές γέφυρες επικοινωνίας-γκρεμίζονται η μια μετά την άλλη και παραμένουν οι βασικές.Αυτές που δεν είναι ικανές να ικανοποιήσουν την ψυχή,αλλά είναι απλά αναγκαστικοί δίαυλοι επικοινωνίας για να διεκπεραιώνονται τα καθημερινά προβλήματα.Ποιος θα πάρει τα παιδιά από το σχολείο,ποιος θα ασχοληθεί με τους λογαριασμούς που πρέπει να πληρωθούν, και ούτω καθ’εξής.

Η σχέση μετατρέπεται λίγο λίγο σε ένα πεδίο λογικών εξεργασιών και το συναίσθημα αποσύρεται.

Ο καθένας μαθαίνει απλά να επιβιώνει μέσα στη σχέση, και όχι να βιώνει σε αυτήν, τη συντροφικότητα.

Και σιγά σιγά δυο ξένοι έχουν ήδη γεννηθεί και γιγαντώνονται όσο περνά ο καιρός.Οι διαβαθμίσεις ποικίλλουν.Άλλοτε η αντίθεση και η επιθετικότητα του ενός προς τον άλλον,γίνονται με τρόπο φανερό,και άλλοτε κεκαλυμμένα.Παράπονα εκατέρωθεν και βιασύνη να αποδείξει ο ένας στον άλλον πόσο πιο πολύ δίκιο έχει για ένα θέμα που έχει προκύψει.Και δε μένει καθόλου χώρος για αυτοπαρατήρηση.Όλοι έχουν δίκιο και άδικο ταυτόχρονα,αλλά χώρος για την αλήθεια υπάρχει?Αλλά πως θα μπορούσε κανείς να ανακαλύψει την αλήθεια στη σχέση του,όταν δεν έχει επί της ουσίας διάθεση να ανακαλύψει την αλήθεια που υπάρχει μέσα του?Ας το παραδεχτούμε τελικά.

Το ψέμα,είναι προτιμότερο από την αλήθεια.

Ίσως η παραδοχή αυτή θα μπορούσε να γίνει η απαρχή για την αλλαγή που τόσο πολύ χρειάζεται η σχέση μας.Αλλά είναι μια αλλαγή που πάνω απ’όλα τη ζητά ο εαυτός μας.Συνεχίζεται…

Το έργο μιας σχέσης 2

**Το παρόν κείμενο είναι προιόν πνευματικής ιδιοκτησίας του Χρήστου Κακουλίδη. Οποιαδήποτε αναδημοσίευση, απαιτεί την αναφορά της πηγής.